Hur gör en bra chef?

Tema

Våga ta medarbetarna i försvar. Satsa på sextimmars arbetsdag. Led verksamheten genom Lean-metoden. Betrakta chefs-etiken som lika viktig som resultatet.
Recepten till ett gott ledarskap är många – vi tittar närmare på några framstående chefers ledarstil.

Pedagogiken på KTH

Tema

Kamratdiskussioner istället för föreläsningar. Professorer som utbildas i pedagogik. Promenadseminarier. Matte-cirklar som engagerar gymnasielever. Och hur kan en lärare hålla sig nära studenterna i distansundervisning?
Vi har intervjuat framstående pedagoger på KTH om konsten att lära ut.

Framtidens byggteknik och material

Tema

Rymligare skyskrapor av betong. Hissar som fungerar som bergbanor. Fönsterglas av trä, och höghållfast svenskt stål som kallas "green steel". Vi berättar hur KTH:s forskning bidragit till att vässa byggnadsmaterialen, och till att skapa en effektivare konstruktionsteknik för framtidens hus.

Att få chansen att forska

Tema

Forskning kostar. KTH Opportunities Fund hjälper KTH:s unga forskartalanger och studenter att förverkliga sina spännande projektidéer. Varje krona räknas. Här berättar vi om vattenrening, en app för analfabeter, en ubåt och en ekologisk matsal – framtidsprojekt som sett dagens ljus tack vare fonden.

Vardagen med appar, VR och AR

Tema

Vad händer i en framtid där spel och program via våra sinnen låter oss uppleva en alternativ verklighet? Den interaktiva världen förväntas bland annat kunna bota fobier och öka livskvaliteten för ensamma, äldre och sjuka. Här berättar några av experterna på området.

Uppfinningar som förändrar samhället

Tema

Vissa uppfinningar kan få extra stor betydelse för allas vår tillvaro, både hemma och på arbetsplatsen. Vi tittar närmare på fyra aktuella innovationer som kan bidra till stora förändringar: En interaktivt multifunktionell knapp. Ett talande robothuvud. En fotscanner för 3D-modeller, och ett digitalt system kan förändra hela hemsjukvården. Häng med!

Rymden

Tema

Människan vill resa till månen och Mars – och siktar nu även på att bosätta sig där. Men vad händer egentligen med kroppen i rymden? Läs mer om hur framtidens bemannade rymdfart kan komma att se ut, och om den tuffa elektroniken som klarar klimatet på Venus.

Internet of Things

Tema

Internet of Things är på väg att förändra vårt samhälle i grunden. KTH professor Kia Höök berättar om myter som florerar kring Sakernas internet, och om möjliga konsekvenser av den digitala utvecklingen.

Alternativ energi

Tema

Sveriges väg mot helt förnybar el. Enligt KTH-forskning skulle vi i framtiden kunna klara elförsörjningen utan kärnkraft och fossila bränslen.

Samarbete mellan akademi och näringsliv

Tema

Genom samarbete mellan akademi och näringsliv kan uppfinningar utvecklas till värdefulla tillgångar för samhället, bland annat inom vården.