fakta

Julia Bendelin

Bor: Visby
Familj: Två barn
Yrke: Vd för Oss reklambyrå
Utbildning: IT-ekonom, läst systemvetenskap på KTH. "Vi var bland de första som fick gå videokonferensutbildning."
Fritid: Danslärare, medverkar bl a i revyer, läser mycket

Att jobba mindre är ett mål för många. Ordet arbetstidsförkortning är ofta synonymt med bättre livskvalitet och mindre stress i tillvaron.

Sedan åttatimmars arbetsdag infördes 1919 har produktivitetsökningen i Sverige mer än tiodubblats. Och de senaste 40 åren har vi inte kortat arbetstiden alls, trots att produktiviteten under samma tid fördubblats.

Med ett därtill ökande BNP, borde vi inte ha råd att jobba mindre? Många drömmer om mindre tid på arbetsplatsen till förmån för mer fritid. Och för vissa är det en realitet.

Till exempel för Julia Bendelin och hennes anställda på reklambyrån Oss på Gotland.
Alldeles intill ringmuren i Visby har hon sitt kontor, där hon och fyra medarbetare jobbar tre timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen.

Sedan reklambyrån Oss för ett år sedan införde sextimmarsdagar har Julia Bendelin gjort ett 30-tal intervjuer i ämnet. Det är uppenbart att frågan är stekhet.

Studenter och forskare från hela landet, till och med BBC radio med 1,3 miljoner lyssnare, vill prata med den djärva kvinnan som tagit steget alla pratar om, men som få vågar omsätta i praktiken.

– Jag tror ämnet engagerar eftersom sextimmars arbetsdag är mångas dröm. Samtidigt är det många företag och arbetsgivare som är rädda för det, säger Julia Bendelin.

– Sex-timmars arbetsdag är något som faller utanför normen, säger Julia.
– Det är fortfarande något skrämt Lutherskt över oss. Vi förväntas arbeta mycket och flitigt. Annars framstår man som oambitiös och kanske lite lat.

En vanlig fråga hon själv fick var: ”Går det så dåligt, har ni för lite att göra?”
– Men det handlar inte om det, eller om att jag inte älskar mitt jobb och företag. Det handlar helt enkelt om att toppa formen, som man säger i sportsammanhang! säger hon.


– Att tänka nytt och våga prova skrämmer många, men som företagsledare måste väl mod vara en av de kvalifikationer som krävs?

När Julia Bendelin väl bestämde sig för att ändra balansen i livet – för det är så hon beskriver det – var processen enkel. Alla på byrån stod bakom idén och de införde sitt nya schema samma dag som beslutet togs.

I efterhand kan hon fundera på om hon borde gjort det tidigare, men den ekonomiska risken fick henne först att tveka.

– Man måste trots allt våga. Märker vi att faktureringen går ner får vi tänka om. Men arbetstidsförkortning med bibehållen lön är också ett sätt att göra sig attraktiv som arbetsgivare när man inte alltid kan locka med högre löner.

Hur har det gått då?
”So far so good”, säger Julia Bendelin.
Från juli 2016 har reklambyrån ökat sin faktureringsbara tid. Beslutet föll i god jord även hos kunderna.

Reklambyrån Oss har inte ändrat priserna och servicen är densamma. Men kortare arbetsdagar kräver bättre planering, förklarar Julia Bendelin.

– Man får ta kaffet före jobbet, börjar man klockan 9 får man ta fikat innan dess. Våra möten har blivit effektivare, vi är mer medvetna om tiden, mer rädda om den.

Hon pratar gärna om hur tempot i samhället successivt drivits upp och tycker inte att produktivitetsökningen på våra arbetsplatser bara är av godo.

– Förut hade vi fler ”naturliga pauser”. Man slog på datorn, och bara det kunde ta en evighet. Liksom att formatera och spara ner en bild. Ibland när man står där och väntar kommer de bästa idéerna.

 

Med effektiviseringar försvinner de naturliga pauserna.

julia bendelin

Med effektiviseringar försvinner de naturliga pauserna, kanske särskilt när man jobbar med verktyg som har avancerade IT-lösningar, påpekar Julia Bendelin.

– Jobbar man dessutom i ett yrke där man förväntas vara kreativ och leverera hela tiden är det som att vara i direktsändning åtta timmar om dagen. Det kanske funkar under en OS-sändning i två veckor, men inte året runt.

Sextimmarsdagar passar givetvis inte alla branscher. Däremot kan det vara en lösning för flera av bristyrkena tror Julia Bendelin. Kommuner som skriker efter bland annat socionomer rekryterar idag på sextimmardagar.

Alla vill heller inte ha korta dagar. För somliga är det en statussymbol att ha mycket att göra och ständigt vara tillgänglig. Många unga som är klara med sina utbildningar och ska ut på arbetsmarkaden brinner för att få jobba.

– Jag var också uppfylld av mitt arbete när jag var klar med studierna. Men som ung och ambitiös företagare förväntas du vilja jobba mycket, det anses är fint att jobba 60-70 timmar i veckan.

Julia Bendelin är fortfarande i relativt ung, definitivt ambitiös och hon älskar sitt jobb, men pengar har aldrig varit hennes drivkraft. Hennes mål är att leva ett bra liv. Och i det här skedet i livet är det rätt att fokusera mer på familj och fritid, säger hon.

Vad gör hon då med sin nyvunna tid?
Hon verkar inte vilja ta det lugnt i alla fall. Förutom att hon fått mer tid att umgås med sin familj arbetar hon som danslärare, föreläser, sätter upp revyer och driver andra företag.

– Sång och dans ger mig inspiration till det övriga livet. Gör man det man gillar; driver musikklubb, som två av mina medarbetare, eller tränar, får man mer lust till annat också.

När vi pratar med Julia Bendelin har hon precis blivit fotograferad av ett större svenskt månadsmagasin. Hon sticker inte under stol med att uppmärksamheten kring firmans korta arbetsdagar lett till bra PR för verksamheten:

– Klart som fasen att det även finns ett varumärkestänk bakom beslutet, vi är ju en reklambyrå, säger Julia Bendelin och skrattar.