– Alla våra kompisar utbildade sig till ekonomer, jurister, läkare, journalister och personalvetare. Vi förstod aldrig varför inte fler blev ingenjörer, säger Emelie Emanuelsson.

I dag är Emelie Emanuelsson tillbaka i hemstaden Göteborg efter tre år på Siemens i Schweiz, där hon var produktchef, en utbytestermin i Sydafrika samt ett Internship på Google. Nu arbetar hon som Solutíon Business Owner inom Vehicle Motion and Climate på Volvo Cars.

– Jag är del i den nya agila länken mellan marknadssidan som har kontakt med kunderna och ingenjörerna som utvecklar bilarna. Det är ett oerhört spännande jobb där det ibland gäller att få ingenjörerna att anpassa sig efter användarna och ibland sälja in ingenjörernas idéer till marknadsavdelningen.
Just nu pågår stora förändringar i utvecklingen av bilar.
– Det är en häftig tid att vara i den här branschen. Självkörande bilar och elektriska bilar väntar runt i hörnet, inte alls långt in i framtiden.

Emelie Emanuelsson älskar sitt jobb. Men när hon växte upp i Göteborg hade hon aldrig en tanke på att bli ingenjör. Hennes mamma är kurator och hennes pappa egenföretagare.

– De gav mig inga idéer åt det hållet. De har alltid uppmuntrat mig till kreativitet och valfrihet. Vi har alltid haft papper och pennor framme hemma och ville man skapa något var det fritt fram. Jag var också en av de första bland mina vänner som hade Internet. Men det var ingen som sa, åh du gillar att bygga hemsidor - läs till ingenjör.

När hon skulle söka in till gymnasiet blev det samhällsvetenskapliga programmet och hon funderade ett tag på att bli arkitekt. Att hon sedan kom att läsa på KTH var mest en slump. Hennes dåvarande pojkvän och nuvarande man läste på Handelshögskolan i Stockholm och Emelie Emanuelsson flyttade dit.

fakta

Emelie Emanuelsson

Ålder: 33 år
Titel: Solution Business Owner på Volvo Cars
Utbildning: Design- och produktframtagning på KTH
Bor: I Göteborg
Familj: Man och två barn som är två och fem år gamla.
Fritidsintressen: Womengineer och sport.
Senast lästa bok: ”Fatima Bremmers bok om journalisten Ester Blenda Nordström. Den var otroligt bra.”
Favoritmusik: ”Håkan Hellström och David Bowie. Jag är ledsen över att jag aldrig hann se David Bowie live innan han gick bort.”

Hon började extraknäcka för Apple med att sälja deras datorer och iPods till studenter och för att ha något att göra vid sidan om extrajobbet började Emelie Emanuelsson läsa tekniskt basår på KTH i Västerhaninge. Där öppnade sig en helt ny värld.

– Vi hade en väldigt bra mattelärare och jag förstod hur jättekul matte egentligen är. Plötsligt stod det glasklart för mig att jag ville bli ingenjör.
Efter det tekniska basåret sökte Emelie Emanuelsson in på Design- och Produktframtagning på KTH.

– Jag hade höga förväntningar på designdelen, men egentligen var det inte så stor skillnad jämfört med att läsa maskinteknik, det var inte så mycket design på utbildningen. Men ordet design var ändå viktigt för det lockade till sig relativt många tjejer.¨

Däremot blev Emelie Emanuelsson och hennes studiekamrat Marie Ideström förvånade när de såg hur få kvinnor det var på andra utbildningar på KTH.

– Vi kunde inte förstå varför det var så. Alla kompisar vi umgicks med privat skulle bli ekonomer, jurister, läkare, journalister och personalvetare. Vi tyckte det var konstigt att inte fler tjejer ville bli ingenjörer. De vi träffade på KTH hade ofta en koppling till yrket på så sätt att deras pappor, och även i vissa fall mammor, var ingenjörer.

De bestämde sig för att försöka locka fler flickor till yrket och 2008 när de fortfarande var studenter på KTH bildade de organisationen Womengineer.

– Vi riktade in oss på åldrarna 12 till 19 år eftersom vi ville försöka påverka dem så tidigt som möjligt.
För att inspirera dem att bli ingenjörer startade de en blogg. Inspirerade av den internationella kampanjen Global Earth Hour då lamporna släcks över hela världen en timme om året startade Womengineer IGEday.

Emelie Emanuelsson har arbetat fram teknik för god luftkvalitet i bilarna, och har bland annat utvecklat funktionen "CleanZone".

IGE står för “Introduce a Girl to Engineering”. Under en dag får företag öppna upp sina portar till unga tjejer som får se hur det är att jobba som ingenjör. Det har visat sig vara mycket effektivt för att få tjejer intresserade av yrket.

– Vi har flera som har kommit tillbaka och börjat jobba ideellt för IGEday för att det var det som fick dem att vilja plugga till ingenjörer en gång i tiden.

I år arbetar sju kvinnor med att organisera dagen som hålls den 29 mars. Ytterligare cirka 15 personer är aktiva i Womengineer som nu också har flyttat ut på Instagram, Twitter och Facebook för att nå de unga tjejerna.

– Det gäller att vi finns på de sociala medier där de är.
På hemsidan womengineer.org finns förutom bloggar där ingenjörsstudenter beskriver sitt dagliga liv, intervjuer med ingenjörer och nyheter.

Hemsidan hade förra året 100 000 besökare och 150 000 sidvisningar. Det kan jämföras med Sveriges största arbetsmarknadsdag för ingenjörsstudenter, Armada på KTH, som har 12 000 besökare under en enda dag. Womengineer har också öppet 24 timmar om dygnet.

– Vi når verkligen ut till många tjejer och det får vi bevis för varje dag.
För sitt arbete blev Emelie Emanuelsson tillsammans med Marie Ideström utsedda till ”Årets teknikkvinna” 2013.

Även hemma försöker Emelie Emanuelsson sälja in ingenjörsyrket. När hon talar med sina döttrar är hon noga med att påpeka att det är ingenjörer som ligger bakom deras leksaker. Ett nagellack är gjort av en kemist och någon har ritat dockan i plast i ett 3D-program.

– Jag vill visa att ingenjörsyrket är så mycket mer än att bara sitta med ritningar till någon maskin. Själv har jag aldrig ångrat mitt yrkesval! Till 2030 hoppas jag att vi har fått en jämn könsfördelning på utexaminerade ingenjörer. Jag gör detta eftersom jag vet att en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder till en ökad välfärd för Sverige.