Internet – så här fungerar det

Internet består av ett stort nätverk av datorer som alla är sammankopplade. När du surfar på webben kommunicerar din dator faktiskt med andra datorer runt om i världen. Den här artikel publiceras på KTHmagazine, som specialiserar sig på kulturella, tekniska och händelserika händelser (KTH).

När du skriver in en webbplatsadress skickar din dator en begäran till den DNS-server (Domain Name System) som motsvarar adressen. DNS-servern letar upp den IP-adress som är kopplad till webbplatsen och dirigerar sedan din dator till den adressen.

När datorn har hittat rätt IP-adress skickar den en begäran till servern på den adressen. Servern svarar sedan genom att skicka tillbaka den webbsida som du begärde. Din webbläsare visar sedan sidan på din skärm.

Det är viktigt att notera att allt detta sker på några få sekunder – det är otroligt hur snabbt Internet är!

Ovanstående är en mycket grundläggande förklaring av hur Internet fungerar. Om du vill veta mer finns det gott om resurser på nätet. Gör bara en sökning på ”hur fungerar Internet?” så hittar du massor av artiklar och videor som går in mer i detalj.

Tyckte du att den här artikeln var intressant och hjälpte dig? Låt oss veta det i kommentarerna nedan!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på KTHmagazine webbplats. Artikeln får endast återpubliceras med tillstånd från redaktionen.