fakta

AWA patentbyrå

AWA är en anrik patentbyrå med en 121 år lång historia. Grundaren Anders Wilhelm Anderson, vars initialer har gett byrån dess namn, var en svensk ingenjör som insåg att patentet var ett viktigt affärsverktyg.

Vid sekelskiftet lade industrialiseringen och nya uppfinningar grunden till stora samhällsförändringar, och 1897, fyra år innan det första Nobelpriset delades ut, inledde han sin framgångsrika karriär inom patentbranschen.

Först kom företag som Ericsson, Astra och Tetra Pak med globala tekniska innovationer.
Sedan kom en andra våg med företag som Ikea, Absolut och Lego, där design och varumärkesbyggande var det centrala.

AWA-patent spelade en viktig roll i många framgångshistorier och AWA etablerade sig som en ledande byrå inom patenträtt och design- och varumärkesskydd.

Under 2000-talet har utvecklingen återigen tagit stora steg: innovationer inom genteknik, nanoteknik och mjukvaruutveckling innebär nya utmaningar inom immaterialrätten.

fakta

Elin Rydberg

Ålder: 30 år
Utbildning: Datateknik på KTH 2006-2009.
Yrke: Arbetar med mjukvarupatent på den anrika patentbyrån AWA i Stockholm.
Bor: I Björkhagen.
Familj: Man och hund.
Fritidsintressen: Jag går en utbildning i nosework med min hund, jag gillar att träna och vara ute i naturen.

Elin Rydberg bestämde sig redan på mellanstadiet att hon ville arbeta med datorer när hennes mamma utbildade sig till dataingenjör.

– Jag kommer ihåg att jag tittade på vad hon studerade och tänkte att det där vill jag också göra. Jag blev tidigt intresserad av programmering. Min pappa var IT-konsult så jag fick hjälp hemifrån med att lära mig att koda.

Senare gick Elin Rydberg matematikgymnasiet i Stockholm, och efter det sökte hon direkt in till datateknik på KTH.

– Eftersom jag kommer från Stockholm var det skönt att jag kunde utbilda mig där också.
Efter examen 2009 åkte hon ett år till San Fransisco och praktiserade på start-up företaget Splunk.

– Det var som taget ur en TV-serie att jobba där. Det fanns pingisbord och en öltapp på jobbet. Det var meningen att man i princip skulle bo på arbetsplatsen. Men jag passade också på att utforska omgivningarna. Det var ett otroligt spännande år.

Namnet Splunk kommer från splunking – att utforska grottor – och företaget utvecklade data-analysverktyg.
Det fanns ett 50-tal mjukvaruutvecklare, och Elin Rydberg fick lära sig hur det fungerar i praktiken att samarbeta och utveckla produkter i team.

– Utbildningen på KTH var väldigt teoretisk, här fick jag verkligen lära mig att arbeta praktiskt med programmering och synka arbetet med en massa andra programmerare.

LÄS MER: Att få forskare att starta företag

Hemma i Sverige igen började hon på Videoplaza med testverksamhet, gick vidare till Broadcastoch jobbade som IT-konsult på Netlight innan hon i april 2014 blev chef för plattformsutvecklingen av hälsoappen Lifesum.

vill du ha hjälp med patent på kth?

Cecilia Sandell på KTH Innovation kan hjälpa till med KTH-anknutna personers frågor som gäller patent. Läs mer här.
Här finner du listan över de vanligaste frågorna till KTH:s patentingenjör och jurist.

Appen har i dag 20 miljoner användare och är bland de 20 mest populära hälso- och livsstils-apparna i USA.
– Jättekul att den blev en sådan succé. Vi försökte ta ett helhetsgrepp inom hälsoområdet och coacha våra användare att ta bra beslut, till exempel dricka tillräckligt mycket vatten per dag, äta grönsaker och frukt och röra på sig i stället för att enbart räkna kalorier. Vi integrerade också appen med stegräknare.

År 2015 började hon på Kundo med att utveckla kundtjänstsystem.
– Jag jobbade back-end mot servrarna. Jag tycker det är spännande att lösa datatekniska problem, det är mer pyssligt än att arbeta mot användarna. Jag har också mycket nytta av min utbildning på KTH i det arbetet.

Sedan två år tillbaka arbetar Elin Rydberg med att sätta sig in i vad andra har skapat, och ta del av forskningens framkant inom mjukvaruområdet på patentbyrån AWA.

– Det är verkligen en ynnest att få sätta sig in i allt coolt som andra har utvecklat. Jag får se vad som är de absolut senaste uppfinningarna. Det är grymt.

Elin Rydberg arbetar med det allra senaste inom programvara, molntjänster, kommunikationstjänster, sökteknik, databaser och datalagringslösningar, big data, distribuerade system och Internet of Things.

– Jag hjälper kunderna att utarbeta patentansökningar. Det är ett riktigt detektivarbete. När jag väl har satt mig in i kundernas forskning så måste jag ta reda på om det är något nytt, eller om det redan finns ett patent.

– Därefter för jag en löpande diskussion med kunderna om hur de skulle kunna göra förändringar för att det ska kunna bli ett patent, och hur de ska få ett heltäckande skydd för sin affärsidé.

De hetaste innovationerna sker nu inom artificiell intelligens, AI, Internet of Things och Block Chains som används för elektroniska valutor som Bitcoin.

– Man vill använda Block Chains till andra områden, exempelvis fastighetsförsäljning och patientjournaler inom vården.

Så mycket mer kan inte Elin Rydberg avslöja om de innovationer hon kommer i kontakt med. Hon är något av en hemlig agent som aldrig får diskutera sitt jobb med sin man hemma vid middagsbordet i Björkhagen.

– Jag kan bara prata om alla coola uppfinningar med teamet på jobbet. Men jag har också mycket kontakt med patentbyråer utomlands, eftersom företagen oftast söker patent antingen i hela Europa eller i 140 olika länder. Det är väldigt kul.

Den jobbigaste sidan av jobbet är om patentmyndigheten inte går med på ett utfärda ett patent.
– I de allra flesta fall så får vi faktiskt till en lösning, men det kan ta några vändor av diskussioner med patentmyndigheten.

Vad är det bästa med jobbet då?
– Att få möta alla duktiga, kreativa personer som har tagit fram fantastiska uppfinningar.