personligt

Johan Löf

Ålder: 48 år.

Bor: På Djursholm.
Familj: Sambo och fyra barn.
På tallriken: Japanskt.
I glaset: Tanqueray.
På Spotify: Kraftwerk.
På tv:n: F1.
I bokhyllan: Biografier.

 

Teknologin är otroligt avancerad. Jag skulle påstå att mjukvaran är en av de mest avancerade på jorden. Det rör sig om så mycket fysik, matematik, bildbehandlings-algoritmer och tiotusentals optimerings-variabler och ingenting får gå snett.

Johan löf

Sedan 1970-talet har antalet cancerfall mer än fördubblats i Sverige. Enligt Cancerfonden kommer minst var tredje person som lever i Sverige i dag att få ett cancerbesked under sin livstid.
Johan Löf fick upp ögonen för området när han studerade teknisk fysik på KTH.

– Jag minns att det var roligt att tillämpa matematik på något så uppenbart supernyttigt som forskning på cancer. I mitt exjobb låg utmaningen i att räkna ut hur behandlingsstrålarna skulle utformas för att kunna hantera positionssäkerheten för en cancertumör, allt för att förbättra träffsäkerheten i själva strålbehandlingen.

Med Johan Löfs mjukvara som grund kan man i dag analysera en tumör och omkringliggande frisk vävnad och sedan räkna ut hur en optimal strålbehandling ska utformas för den enskilda cancerpatienten.

Med målmedveten blick scannar Johan Löf av mappbiblioteket i sin dator. Han har inga problem att återskapa minnen från en svunnen tid, i detta fall ett specifikt Word-dokument som innehåller 1 192 ord.

Men också någonting mer, en del av någonting större.
– Så här såg det ut när jag formulerade mina första tankar, säger Johan Löf och ägnar under tystnad textmassan ett ögonblick.


Affärsidé, steg1.doc är namnet på det dokument som skulle ge näring åt en historia som idag är långt ifrån sin slutpunkt. Efter några sekunders tystnad ler han.
– Det var länge sen jag kollade på det, men nu ser jag ju att mycket blev som jag hade tänkt…

Mycket vatten har runnit under broarna sedan Johan Löf inom loppet av en timme krafsade ihop de två sidorna som låg till grund för sitt bidrag i affärsplanstävlingen Venture Cup.

– Efter det insåg jag att det utöver den givna nyttan också fanns en stor kommersiell vinning med min produkt.

Efter KTH-tiden beslutade sig Johan Löf för att fortsätta doktorera vid Avdelningen för medicinsk strålningsfysik på Karolinska Institutet. Som doktorand arbetade han med matematiska modeller för optimering av strålterapi.

– Det var där jag utvecklade prototypen till ORBIT (en optimeringskod som förbättrar strålterapin av cancer). Med ORBIT kunde jag skräddarsy strålbehandlingen och hitta den optimala dosnivån och dosfördelningen för varje patient. Samtidigt som metoden bidrog till en mer effektiv behandling av tumören renderade den också mindre biverkningar, säger Johan Löf.

30 år gammal, efter att ha blivit publicerad i den högt aktade matematiska tidskriften Inverse Problems, grundade han det medicinteknikbolag som skulle få namnet RaySearch.

– Vi tecknade direkt ett licensavtal med ADAC Laboratories (på den tiden marknadsledande på dosplaneringssystem) och omsatte 11 Mkr första året. Samtidigt kände jag att vi gjorde stor mänsklig nytta och att vi hanterade ett viktigt problem i världen. Och det vi gör i allra högsta grad fortfarande, säger Johan Löf.


Sedan 1970-talet har antalet cancerfall mer än fördubblats i Sverige. Enligt Cancerfonden kommer minst var tredje person som lever i Sverige i dag att få ett cancerbesked under sin livstid.
På det personliga planet har Johan Löf inte kommit undan.

– Min mamma gick bort i lungcancer när jag var 16 år. Det har självklart varit en av orsakerna till att jag brinner så starkt för detta.

Drivet att hela tiden hitta nya lösningar kom väl till pass när företaget efter en flygande start stötte på de första väg-guppen 2008. I ett Excel-ark pekar Johan Löf på färggranna omsättningsstaplar som långsamt börjat bli lägre och lägre.

– Man kan säga att vi hamnade i en slags underleverantörsfälla. Vi satt i knäna på våra kunder och insåg att vi var tvungna att bli vår egen lyckas smed för att skapa kontroll över situationen. Det var anledningen till att vi började leverera dosplaneringssystem under eget varumärke istället.

Den förändrade affärsmodellen visade sig vara guld värd för RaySearch Laboratories, som idag hämtar 90 procent av sina intäkter just från de egna systemen.

– I jämförelse med konkurrenterna växer vi i särklass snabbast. Trots att vi bara har skrapat på ytan har vi redan 415 cancerkliniker (målet är 3 000 kliniker inom tio år) som kunder i 29 länder.

– Det är ingen slump att världens främsta cancerkliniker som MD Anderson Cancer Center, Massachusetts General Hospital och UCSF Medical Center väljer oss. I början var det svårt att övertyga sjukhusen att satsa på oss istället för branschjättarna men idag är vi etablerade som den bästa och mest innovativa spelaren på marknaden, säger Johan Löf.

Enligt honom är det en stor fördel att företagets dosplaneringssystem inte bara är intuitivt, användarvänligt och har hög beräkningshastighet utan också att det är maskinoberoende.

– Vår filosofi är att vara helt agnostiska när det kommer till strålterapimaskinerna. Vi löser optimeringsproblemen oavsett om vi levererar till maskiner från Varian, Elekta, Siemens, Accuray eller någon annan. Det är egentligen inte maskinen som är viktigast i de här sammanhangen utan mjukvaran.


På RaySearch Laboratories huvudkontor, i hjärtat av Sveavägen i Stockholm, är den unika mjukvaran avbildad i form av ekvationer på glasväggar, dörrar och i konferensrum.

Med den som grund kan man analysera en tumör och omkringliggande frisk vävnad och sedan räkna ut hur en optimal strålbehandling ska utformas för den enskilda cancerpatienten.

– Via systemet bygger vi upp en tredimensionell modell av tumören och omkringliggande organ skapas innan själva behandlingen planeras. Detta är ett tidskrävande steg eftersom det vanligtvis utförs genom att manuellt rita ut konturerna, säger Johan Löf.

Tumören bestrålas från flera fasta infallsvinklar och varje stråle är formad efter tumörens tvärsnitt i just den riktningen. Strålen kan delas upp i segment med olika intensitet och form. Intensiteten kan då styras och varieras över strålens tvärsnitt. Precisionen ökar då själva tumören kan ges en högre dos även om dess form är komplex. Friska vävnader förskonas på ett kontrollerat sätt.

 

Om jag behöver inspiration till att jobba hårdare behöver jag bara åka till någon cancerklinik i Indien, Kina, Spanien, Japan eller USA och titta på de sjuka patienterna som sitter och väntar i korridorerna.

johan löf

– Teknologin är otroligt avancerad. Jag skulle påstå att mjukvaran är en av de mest avancerade på jorden. Det rör sig om så mycket fysik, matematik, bildbehandlingsalgoritmer och tiotusentals optimeringsvariabler och ingenting får gå snett.

– Går någonting fel kan det få allvarliga konsekvenser för patienten. Systemet måste vara extremt robust. Vi har 140 programmerare som arbetar på systemet varje dag. Och på natten automattestas det.

Att Johan Löf skulle bli entreprenör är inget som är förvånande för hans närmaste omgivning. Som tioåring gräddade han våfflor och ”tjänade en massa pengar” när han sålde bakverken längs med vägen inte långt från familjens lantställe i Uppland.

35 år senare kan den Google-kunnige grotta ner sig i Johan Löfs dyra bostadsaffärer (2006 köpte han Carolas strandvilla för 28,5 miljoner kronor), hans passion för dyra racingbilar och lyxyachts – på sätt och vis en slags spegling av att hans börsnoterade företag går som på räls.

När Johan Löf tidigare i år utsågs till Årets entreprenör i Sverige konstaterade juryn att han är ”sinnebilden av en innovativ entreprenör”.
– Mitt driv är väl helt okej ändå, säger Johan Löf med ett snett leende.

– Jag tycker att det är kul att jobba, och samtidigt otroligt stimulerande. Ibland får jag höra att vi är ett ”snilleföretag” och det stämmer väl ganska bra. Kollar man på personalen är det väldigt hög nivå. Det finns inte många problem som de inte kan lösa.

I världsfinalen fick Johan Löf se sig besegrad av Murad Al-Katib (AGT Food), men han misströstar inte.

– Jag tittar hela tiden framåt. Just nu ser jag fram emot vår lansering av RayCare i december.
Johan Löf beskriver det som ”nästa generations informationssystem för onkologi”.

– Det är ett lärande system som kommer att skapa kliniska möjligheter som befintliga system helt enkelt inte klarar av. Många cancerpatienter får en kombination av olika slags behandlingar.

– Med RayCare skapar vi en övergripande bild av patientens vårdsituation på ett helt nytt sätt, och effektiviserar därmed arbetsflödet för olika kombinationer av strålterapi, kemoterapi och kirurgi. Det kommer att revolutionera cancerbehandlingen.

Du har sagt att det du gör nu är ”mer lockande än att skriva vetenskapliga artiklar”?
– Ja, så är det ju. Med sådana här produkter får man betydligt mer räckvidd, och får samtidigt känna att man gör skillnad. Om jag behöver inspiration till att jobba hårdare behöver jag bara åka till någon cancerklinik i Indien, Kina, Spanien, Japan eller USA och titta på de sjuka patienterna som sitter och väntar i korridorerna.
Johan Löf vänder bort blicken för en stund och fortsätter sedan.

– Jag har besökt många väntrum och har valt att aldrig stålsätta mig. Vi har en kommersiellt gångbar produkt som dessutom räddar liv. Det är ett lyckligt sammanträffande.