Tillbakablick på 2010-talets kulturella höjdpunkter

Under 2010-talet ägde några fantastiska kulturella höjdpunkter rum. Här är bara några av de mest populära. Syftet med den här artikeln är att minnas tillbaka på kulturella händelser som gjort avtryck på oss under ett decennium för den vanliga läsaren. Den här artikeln publiceras på KTHmagazine, som specialiserar sig på kulturella, tekniska och händelserika händelser (KTH).

2010

År 2010 fick världen ta del av en liten film som hette Inception. Regissören Christopher Nolans sinnesbrytande thriller med Leonardo DiCaprio i huvudrollen blev snabbt en kultklassiker. Inception berättar historien om Dom Cobb, en professionell tjuv som erbjuds en chans att återfå sitt gamla liv i utbyte mot att han sätter en idé i huvudet på en rival. Filmen hyllades av kritikerna för sin ambitiösa och komplexa berättelse.

The Social Network, som släpptes 2010, berättar historien om grundandet av Facebook. Filmen fick beröm för sin korrekta skildring av de händelser som ledde fram till skapandet av Facebook. Den fick också kritik för sitt skådespeleri, särskilt Jesse Eisenbergs prestation som Mark Zuckerberg.

År 2010 introducerades världen till den kanske mest populära leksaken någonsin – fidget spinner.

Denna enkla leksak blev ett globalt fenomen och människor i alla åldrar och bakgrunder blev besatta av den. Fidget spinner fick beröm för sin förmåga att hjälpa människor att fokusera och lugna ner sig, och den blev snabbt ett måste i klassrum och på kontor runt om i världen.

2011

År 2011 togs världen med storm av ett litet spel som hette Minecraft. Det öppna spelet gav spelarna möjlighet att utforska, bygga och överleva i en pixelerad värld. Det blev snabbt ett av de mest populära spelen genom tiderna och har hittills sålts i över 144 miljoner exemplar.

En av de största förändringar inom konsumentbeteende skedde år 2011 när världens första iPad någonsin lanserades. Apples banbrytande surfplatta revolutionerade bärbara datorer och förändrade vårt sätt att interagera med teknik.

Lady Gaga släppte sitt rekordstora album Born This Way. Albumet blev en omedelbar succé och sålde över 1 miljon exemplar bara första veckan. Born This Way hyllades för sina catchiga poplåtar och kraftfulla budskap om självacceptans. Det blev det snabbast säljande albumet i historien och har hittills sålts i över 25 miljoner exemplar.

2012

År 2012 introducerades Hungerspelen för oss. Suzanne Collins dystopiska roman om en grupp tonåringar som tvingas kämpa till döden i ett tv-sänt evenemang blev en omedelbar bestseller

och gav upphov till en enormt framgångsrik filmserie med Jennifer Lawrence i huvudrollen.

År 2012 introducerades världen för en liten film som heter Snow White and the Huntsman. Filmen, med Kristen Stewart, Charlize Theron och Chris Hemsworth i huvudrollerna, var en mörk omarbetning av den klassiska sagan. Båda filmerna blev kassasuccéer, där Snow White and the Huntsman spelade in över 400 miljoner dollar världen över.

En annan film skulle ta världen med storm. The Avengers, regisserad av Joss Whedon, samlade några av de mest populära superhjältarna i ett actionfyllt äventyr som fortfarande anses vara en av de bästa superhjältefilmerna någonsin.

Den första var T he Dark Knight Rises, den sista delen i Christopher Nolans Batman-trilogi. Den andra var The Hobbit: An Unexpected Journey, den första filmen i Peter Jacksons nya trilogi baserad på J.R.R. Tolkiens klassiska roman.

Båda filmerna blev enorma kritiska och kommersiella framgångar, The Dark Knight Rises spelade in över 1 miljard dollar världen över och The Hobbit: An Unexpected Journey spelade in över 1 miljard dollar världen över.

2013

Under 2013 anpassades två av de mest populära romanerna för unga vuxna till film. Den första var The Hunger Games: Catching Fire, den andra delen i Hungerspels-trilogin. Den andra var The Mortal Instruments: City of Bones, baserad på den första boken i Cassandra Clares serie The Mortal Instruments.

Båda filmerna var både kritiska och kommersiella framgångar, med The Hunger Games: Catching Fire” och ”The Mortal Instruments”: ”The Hunger Hunger” och ”The Mortal Instruments”: ”The Mortal Instruments”: City of Bones spelade in över 90 miljoner dollar över hela världen.

En annan väldigt populär film var, Oz the Great and Powerful, regisserad av Sam Raimi, var en prequel till L. Frank Baums The Wonderful Wizard of Oz. Filmen spelade in över 490 miljoner dollar världen över.

År 2013 släpptes ytterligare två ikoniska filmer. Den första var Gravity, Alfonso Cuaróns fantastiska rymdthriller med Sandra Bullock i huvudrollen. Den andra var The Wolf of Wall Street, Martin Scorseses mörka komedi om en korrupt börsmäklares uppgång och fall, spelad av Leonardo

År 2013 introducerades världen för en liten film om en talande snögubbe vid namn Olaf. Frozen blev en omedelbar succé och är nu den mest inkomstbringande animerade filmen genom tiderna. Frozen berättar historien om Anna, en ung flicka som ger sig ut för att hitta sin syster Elsa, som av misstag har fångat kungariket i evig vinter. Filmens catchiga sånger och älskvärda karaktärer har gjort den till en favorit bland både barn och vuxna.

År 2013 blev världen förälskad i en liten gul klänning bärande Minion vid namn Gru. Despicable Me 2 släpptes till kritikerros och blev en av de mest inkomstbringande animerade filmerna genom tiderna.

Filmen berättar historien om Gru, en superskurk som tvingas ta sig an en ny skyddsling efter att hans Minions kidnappats av ett ondskefullt geni. Despicable Me 2 har roliga karaktärer och fantastisk musik och kommer garanterat att glädja både barn och vuxna.

2014

År 2014 introducerades världen för en liten film som hette Guardians of the Galaxy. Filmen med Chris Pratt, Zoe Saldana och Bradley Cooper i huvudrollerna var ett roligt rymdäventyr som snabbt blev en favorit bland fansen. Denna film var oerhört framgångsrik på biograferna, med Guardians of the Galaxy som spelade in över 773 miljoner dollar världen.

År 2014 blev en annan ungdomsroman filmatiserad. The Fault in Our Stars, som bygger på John Greens bok, berättar historien om två tonåringar som möts och blir förälskade i en cancergrupp. The Fault in Our Stars var en kritisk och kommersiell framgång och spelade in över 300 miljoner dollar världen över.

År 2014 släppte Disney en av sina mest populära filmer hittills. Big Hero 6 är berättelsen om en ung pojke vid namn Hiro Hamada som slår sig ihop med sin robotkompis Baymax för att rädda staden från en skurkaktig komplott. Big Hero 6 var både en kritisk och kommersiell framgång och spelade in över 657 miljoner dollar världen över.

2015

Året därpå skulle en annan Marvelfilm ta världen med storm. Avengers: Age of Ultron, regisserad av Joss Whedon, samlade Avengers för ännu ett actionfyllt äventyr. Avengers: Age of Ultron som spelade in över 1 miljard dollar över hela världen.

Under 2015 anpassades två enormt populära ungdomsromaner till film. Den första var The Divergent Series: Insurgent, den andra delen av Divergent-trilogin. Den andra var Maze Runner: The Scorch Trials, den andra delen av Maze Runner-trilogin.

Båda filmerna var framgångsrika på kassan, med The Divergent Series: Insurgent spelade in över 288 miljoner dollar världen över och Maze Runner: The Scorch Trials spelade in över 312 miljoner dollar världen över. År 2015 släpptes Jurassic World och blev snabbt en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna.

2016

Året därpå 2016, skulle en annan film skulle ta världen med storm. Star Wars: The Force Awakens, den första filmen i den nya Star Wars-trilogin, spelade in över 2 miljarder dollar världen över och blev den mest inkomstbringande filmen genom tiderna.

Filmen berättar historien om Rey, en ung asätare som upptäcker att hon har Kraften. Tillsammans med sina nya vänner Finn och Poe måste Rey stoppa First Order från att ta över galaxen.

År 2016 anpassades en annan populär bokserie till en film. Harry Potter-spinoffen Fantastic Beasts and Where to Find Them släpptes till kritisk och kommersiell framgång.

Filmen berättar historien om Newt Scamander, en magizoolog som av misstag släpper lös en portfölj full av magiska varelser i New York City. Fantastic Beasts and Where to Find Them har en stjärnbesättning och imponerande specialeffekter och kommer garanterat att glädja fans av Harry Potter-serien.

2017

Under 2017 släpptes två av de senaste årens mest populära filmer. Den första var Get Out, Jordan Peeles debutfilm om en svart man som för första gången besöker sin vita flickväns familj. Den andra var Wonder Woman, den första kvinnliga superhjältefilmen på över tio år.

Båda filmerna var enorma kritiska och kommersiella framgångar, Get Out spelade in över 250 miljoner dollar världen över och Wonder Woman spelade in över 821 miljoner dollar världen över.

År 2017 fick världen en ny grupp superhjältar. Filmen Logan, med Hugh Jackman i huvudrollen som Wolverine, var en kritisk och kommersiell framgång.

Logan berättar historien om en åldrad Wolverine som får i uppdrag att skydda en ung flicka med liknande förmågor. Filmen är en mörk och grym version av superhjältegenren som fansen älskade.

2018

Under 2018 kom ytterligare en Marvel film skulle ta världen med storm. Black Panther, regisserad av Ryan Coogler, spelade in över 1 miljard dollar världen över och blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna.

Året därpå skulle ytterligare en Marvel-film släppas och få kritikers och kommersiell uppskattning. Avengers: Infinity War, den tredje Avengers-filmen, spelade in över 2 miljarder dollar världen över och blev den mest inkomstbringande filmen genom tiderna.

Under 2018 tog världen farväl av en av sina mest älskade franchises. Den sista delen i Harry Potter-serien, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, släpptes till blandade recensioner men spelade ändå in över 651 miljoner dollar världen över.

Filmen följer Newt Scamander när han försöker stoppa den mörke trollkarlen Gellert Grindelwald från att ta över hela världen. Fantastic Beasts: Grindelwalds brott har en stjärnbesättning och kommer garanterat att glädja fans av Harry Potter-serien.

2019

Under 2019 släpptes ytterligare två efterlängtade filmer. Den första var Captain Marvel, den första kvinnoledda superhjältefilmen i Marvel Cinematic Universe. Den andra var Lejonkungen, en live-action remake av Disneys animerade klassiker.

Båda filmerna blev enorma kommersiella framgångar, med Captain Marvel som spelade in över 1 miljard dollar i hela världen och Lejonkungen som spelade in över 1,6 miljarder dollar i hela världen.

Och slutligen kommer vi till 2019. I år har två mycket efterlängtade filmer släppts, som båda har varit kritiska och kommersiella framgångar.

Den första är Captain Marvel, den första kvinnliga superhjältefilmen i Marvel Cinematic Universe. Den andra är Toy Story 4, den efterlängtade uppföljaren till den älskade Pixar-franchisen.

Captain Marvel berättar historien om Carol Danvers, en före detta pilot i det amerikanska flygvapnet som får superkrafter efter att ha blivit utsatt för utomjordisk teknologi. Tillsammans med sina Avengers-kollegor måste hon stoppa den skurkaktiga Thanos från att samla alla Infinity Stones och förstöra universum.

I Toy Story 4 återvänder Woody, Buzz Lightyear och resten av gänget till ett nytt äventyr för att hitta Woodys länge försvunna vän Bo Peep. Filmen är en hjärtevärmande berättelse som garanterat kommer att glädja fans i alla åldrar.

Tyckte du att den här artikeln var intressant och hjälpte dig? Låt oss veta det i kommentarerna nedan!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på KTHmagazine webbplats. Artikeln får endast återpubliceras med tillstånd från redaktionen.