Artiklar

Vad innehåller hållbara hus?

Ett hållbart hus innebär betydligt mycket mer än energieffektivitet – det måste även fungera ekologiskt och socialt, och ha en naturlig koppling till platsen det står på. Det säger Sara Grahn, arkitekt och professor i hållbar gestaltning vid Arkitekturskolan KTH.

Tema

Framtidens transport

Framtidens transport – hur ser den ut? Vi gör nedslag i KTH:s forskningsmiljöer, som bland annat förutspår massbilismens död och tågtrafikens uppsving.

Innovation & Forskningsrön

Nu kan alla skriva musik

Genom musikappen ScoreCleaner Notes kan du med ett knapptryck förvandla dina inspelade toner till nedskrivna noter. Inga förkunskaper i musikteori krävs – det räcker med spelglädje.
– Notskrift är ett universellt språk, så marknaden för appen är enorm, säger Sven Emtell, civilingenjör i datateknik KTH och medskapare till den nya musiktekniken.

Nu tar KTH Magazine sommaruppehåll fram till den 10 augusti. Efter semestertiden väntar en spännande höst, då vi bland annat bjuder på temaartiklar och reportage om framtidens byggnader.

När Stockholms stad pilottestar nattliga varuleveranser bistår KTH Transport Labs med mätning och utvärdering av resultatet. Projektet “Off peak” påbörjas under våren.

Innovation & Forskningsrön

Miljonprogrammets styrkor och svagheter

Tusentals hus som byggdes i miljonprogrammet åren 1965-1974 är nu i akut behov av upprustning.
– När de ändå renoveras borde vi passa på att slå ihop trerumslägenheter för att skapa femmor och ettor, säger Erik Stenberg, som är arkitekt och lärare vid KTH Arkitekturskolan och forskar om miljonprogrammets byggsystem.