Artiklar

Innovation & Forskningsrön

Världens mest sociala robot finns på KTH.

Återblicken

En professor från KTH satte nästan stopp för sin tidigare student Sven Wallander. Först genom att underkänna honom på en tenta och sedan genom att underkänna det sopnedkast som han ritat.

Innovation & Forskningsrön

Är vi mörk materia på spåren?

Mätresultat från partikeldetektorn AMS, the Alpha Magnetic Spectrometer, har visat ett överskott av antimateriepartiklar, så kallade positroner. Nu frågar sig forskare om partiklarna kommer från områden med mörk materia eller från avlägsna pulsarer.

I labbet

Electrumlaboratoriet hanterar mycket små saker, med minutiös koll på minsta partikel. De blå skyddskläderna för tanken till en operationssal. Men det är inte det som gör labbet unikt. Renrumsmiljön är i själva verket en kuvös – för företag.

Innovation & Forskningsrön

Redan de gamla grekerna promenerade när de undervisade. Så även Olle Bälter, lektor i datavetenskap vid KTH. Han använder sig av promenadseminarier.

Innovation & Forskningsrön

Skulle du handla mer ekologiskt om du fick en virtuell medalj för det? Cecilia Katzeff, adjungerad professor i hållbar interaktionsdesign, tror inte det. För att skapa långsiktig hållbarhet krävs teknik och boendemiljö som gör det lätt att leva miljövänligt.