Artiklar

Med sikte på framtidens hälso- och sjukvård

Porträttet

Mer tvärvetenskap, mer samarbete - och satsningar på teknik som kan användas både i utvecklingsländer och i-länder. Sverige måste bli bättre på att utveckla sina fördelar inom sjukvård och medicinteknik, tycker Björn-Erik Erlandsson på KTH, Skolan för teknik och hälsa.

Doktorand byggde unik provnings-anläggning

I labbet

Ingenstans kunde Madeleine Ekström hitta den provningsanläggning hon behövde för sitt doktorandprojekt. Då beslutade hon sig för att bygga den själv – det kan väl inte vara så svårt, tänkte hon. Projektet visade sig vara minst sagt komplicerat, men nu är riggen på plats.

Globala projekt ger konkurrensfördelar

Alumni

Tack vare det globala initiativet Innovation Immersion Program, IIP, som fått medel från KTH Opportunities Fund, får nio KTH-studenter i år möjlighet att vidga sina vyer och arbeta internationellt.

Samarbetet som blev succé

Mötet

Vi sammanförde matematikdoktor Jonas Söderberg och professor Mats Boij för att diskutera vikten av samarbete mellan doktorand och handledare. I deras fall fungerade processen så bra att det numera finns en teori som bär de bådas namn.

MIPS-hjälmen kan halvera risken för hjärnskador

Innovation & Forskningsrön

MIPS-hjälmar får bäst i test. Vare sig det gäller ridning, cykling eller skidåkning.

Far och dotter Fuglesang

Mötet

Det är 32 år mellan dem, men när de träffas på Openlab på campus tycks de vara mera som kursare. För far och dotter Fuglesang är KTH ett nav kring vilket en stor del av tillvaron snurrar.