Artiklar

Innovation & Forskningsrön

I regn, blåst och midnattssol har KTH-forskare testat nya instrument och undersökt hur människor hanterar bortglömda platser på Svalbard.

Innovation & Forskningsrön

”Använd mobilen i bilen – rädda liv, miljön och ekonomin”

Gör mobiltelefonen till en del av bilens instrumentpanel. Det tycker Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som medverkat till att skapa en ny mobil-app för säkrare och effektivare bilkörning.

– I samhällsdebatten varnas ofta förare för att använda mobilen i bilen, men jag säger tvärtom: mobilen i bilen borde ses som en förlängning av instrumentbrädan.

Om tio år ska människans hjärna finnas som en datorsimulering i nästa generations superdatorer. Flaggskeppsprojektet Human Brain Project ska ge oss bättre läkemedel mot hjärnsjukdomar. Men ställer också frågor kring hur vi bör reglera morgondagens intelligenta system.

Innovation & Forskningsrön

Trä-materialet skulle kunna användas till fönster. Eller till husfasader som samtidigt är solpaneler. Nanocellulosan kan även ersätta material som stål och kolfibrer.

I labbet

I akustiklabbet forskar Susann Boij och hennes kollegor om restprodukten i det moderna samhället: oljudet.

Innovation & Forskningsrön

Ladda mobilen med vatten

Den första mobilladdaren i världen som aktiveras med vanligt vatten är baserad på bränslecellsteknik från KTH.

– Man kan säga att laddaren MyFC PowerTrekk drivs av vatten, luft och bränslepuck. Vattnet behöver inte ens vara helt rent, sjövatten går exempelvis bra att använda, säger Anders Lundblad, forskare och grundare till MyFC, innovationsföretaget som utvecklat laddaren.