Artiklar

Vattnet renas från 95 procent av läkemedelsrester

Innovation & Forskningsrön

Här finns tekniken som kan bromsa hormonstörningar bland fiskar och bidra till att hejda utvecklingen av antibiotikaresistens.

Sweden SciLifeLab ska bli ett världsledande forskningsinstitut

Innovation & Forskningsrön

Nu ska det framgångsrika forskningscentrat Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som grundades av KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala Universitet 2010, bli ännu större, ännu snabbare.
Hela världens blickar riktas mot Sverige och centret som enligt den nya planen ska bli en unik resurs för forskare både i Sverige och utomlands.

Kärnkraftverk i miniformat till Arktis

Innovation & Forskningsrön

Nu siktar Janne Wallenius, KTHprofessor i reaktorfysik, på att bygga små blykylda kärnkraftverk på tre megawatt vardera – i kanadensiska Arktis. 

– Ju mindre de blykylda kärnkraftverken är, desto säkrare blir de i drift. Utsläppen vid en härdsmälta skulle exempelvis bara innehålla en tiotusendel av radioaktiviteten, som i övrigt fångas upp av blyet, säger han. 

Skogs- och polymerteknik

Tema

Kemiforskare på KTH och Wallenberg Wood Science Center tar sikte på att skapa nya förnybara material av träd. Här blir ved högteknologi.

Nålplåster som ersätter spruta

Innovation & Forskningsrön

Mikronålsplåster kan innebära en revolution för de som har sprutskräck. Det förenklar också livet för kroniskt sjuka som diabetiker.

Bäst i klassen

Innovation & Forskningsrön

De är bäst i Sverige. De har ännu inte peakat i sina idrotter. Samtidigt pluggar de på KTH, som numera är Riksidrottsuniversitet. Möt roddaren Josefin Berglund och tiokamparen Petter Olson, som har dubbla karriärer.