Artiklar

Innovation & Forskningsrön

Satellit och rymdballong öppnar fönster mot universum

Partikeldetektorn PAMELA och rymdteleskopet PoGOLite är två KTH-projekt som jagar antimateria respektive röntgenstrålning i universum.
– Det mest spännande med grundforskning i rymden är att vi lär oss mer om vårt universum, och vem vet hur våra nya rön kan komma att påverka samhället framöver, säger Mark Pearce, KTH-professor i astropartikelfysik och medverkande konstruktör till båda projekten.

Innovation & Forskningsrön

Varför nya sedlar nu?

Nu byts 20- 50- och 1000-lapparna ut, och fler sedelbyten väntas nästa år. Varför nya sedlar nu, om vi ändå är på väg att avveckla kontantsystemet? KTH-docent Niklas Arvidsson får frågan.

Tema

Rymden

Människan vill resa till månen och Mars – och siktar nu även på att bosätta sig där. Men vad händer egentligen med kroppen i rymden? Läs mer om hur framtidens bemannade rymdfart kan komma att se ut, och om den tuffa elektroniken som klarar klimatet på Venus.

Innovation & Forskningsrön

”Framtidens läkemedel är ren ingenjörskonst”

Mathias Uhlén talar om biologiska läkemedel som en tyst revolution för läkemedelsindustrin.

Alumni

Regina Kevius korad till Årets Alumn 2014

Genom att berätta om sitt samhällsengagemang vill Årets Alumn Regina Kevius inpirera teknologer att ta del i arbetet för att skapa ett bättre samhälle. ”Det kan handla om allt från att skapa bättre sjukvård till att lösa trafikknutar eller grundvattenfrågor.” För tredje året i rad utsågs Årets Alumn av KTH utifrån nomineringar från alumner och allmänhet.

Så underlättar uppkopplingen våra liv

– Vi pratar om en revolution. En totalförändring som kommer att gripa in överallt i våra liv, säger KTH-professor Karl-Henrik Johansson.